Er werd een stoel onder de monkey bars gezet. Deze waren te hoog! Steeds maar weer klom de vierjarige op de stoel en deed dan de handen om de stang van de monkey bars. Daarna werd er van de ene stang naar de andere gezwierd, tot het kind niet meer verder kon. Dan sprong het naar beneden en begon het proces opnieuw. Tot er opeens over de speelplaats klonk: “Ik kan het!” En daarna nog harder “Kijk juf! Ik kan het!”
Vertrouwen in eigen kunnen, dat is een van de belangrijkste ingrediënten om tot een goed resultaat te komen bij een uitdaging. Dan is er veerkracht om het te blijven proberen. In het boek de 7 uitdagingen geschreven door Tijl Koenderink, wordt de formule “inzet x talent x strategie = resultaat” gebruikt.
Dit kind nam de eerste stap en liet echter bij het herhaaldelijk falen grote veerkracht en een groot doorzettingsvermogen zien. Het kind leek erg gedreven.
En dit kind had het zelfvertrouwen om door te zetten, ook toen het moeilijk werd. Dit kind had ook de emotie-regulatie om met de mislukking om te gaan. Dit kind had een doel en zette door, ook toen het herhaaldelijk niet lukte. (Henriette van Smartease heeft emotie-regulatie en zelfvertrouwen toegevoegd aan bovenstaande formule om tot een resultaat te komen in haar blogpost)
Reflecterend lijken er verschillende basisingrediënten te zijn in de omgeving van het kind voor dit mooie resultaat:
de materialen: fysiek op maat en zelfstandig manipuleerbaar
de vrijheid om zelfstandig te mogen proberen + de warme relatie met de leerkracht: “ik ken jou en zie jou, ik vertrouw dat jij het kunt!”
Dus alle componenten samen helpen om tot een beter resultaat te komen; Z.O.I.E.T.S. is het Resultaat: Zelfvertrouwen xOmgeving xInzet x Emotie-regulatie x Talent x Strategie = Resultaat
Nadat het kind de monkey bars op deze hoogte beheerste, was het benieuwd naar de hoge monkey bars op het speelplein van de “grote” kinderen, die het alleen nog maar uit de verte gezien had.