Met uitzondering van vrijdag (Math Circle), hadden we elke dag tijdens de rekenles in mijn klas in de school voor hoogbegaafde kinderen een zelfde soort lesschema. En aan het begin van een nieuw hoofdstuk begonnen we eerst met het bespreken van de nieuwe rekenwoordenschat (artikel over rekenwoordenschat - eerder op Linkedin geplaatst). Hier zie je een zo’n “werkblad” wat ik met de leerlingen doornam. (Tijdens mijn lessen had ik namelijk gemerkt dat veel kinderen dit nodig hadden) Ons lesschema:
Overzicht rekendoelen en lesplan (beiden op het bord)
Opwarmer (bijv "Math Starters en Stumpers" van Marcy Cook) of een herhaling van de vorige les.
Indien mogelijk een verbinding met de realiteit (waar komt dit reken/wiskunde principe voor?)
Uitleg op het bord
Zelfstandig aan het werk
Nakijken (eerst zelf en later door mij), en evt een andere strategie inzetten
Activiteiten ter verdieping
Indien mogelijk een Hands-on activiteit in de hele groep; bijv integers stappen op een "thermometer" met een positieve en een negatieve dobbelsteen, of een 3D knutsel ter verduidelijking (bijv geometrische 3d vormen bouwen met buisjes en pijpenreinigers, of vouwen van 3D vormen van papieren bordjes, of…)
Spelletjes ter verrijking of verdieping
Exit ticket
Normaal gesproken doen leerlingen elk op hun eigen niveau mee met spelletjes. Sommige van hen konden makkelijker in een groepje van 2 spelen, anderen met meer. Sommigen gingen teveel “aan” tijdens spelletjes met peers, waardoor de decibellen te hoog werden voor degenen die nog aan het werk waren. Dan mochten ze alleen verder in kleinere groepen of met een andere leerling in een groepje. of aan een andere tafel.
Een aantal favoriete spelletjes van mijn leerlingen: