Er zijn zoveel leuke manieren om een nieuw thema te introduceren ...
Die dag begonnen we in de onder- en middenbouw NTC groep met het woordenschat thema dieren. Eerst wilde ik een opwarmer doen in de vorm van een puzzel. Daarna zouden we de gewone taalles doen en dan na de pauze verder met het thema, zoals we meestal deden. Mijn klas bestond dit jaar uit een actieve groep kinderen, die gebaad waren bij wat beweging en denkopdrachten aan het begin van de les.
Bij binnenkomst liet ik de kinderen meteen aan een puzzel beginnen. Ik had de stukjes van 2 verschillende legpuzzels door elkaar over het lokaal verspreid. Twee tafels waren vrij om aan de puzzels te werken. Daarom heen had ik de stoelen weggehaald. Aan de achterkant van de puzzels was niet zichtbaar van welke puzzel het stukje was. Er moest dus zowel worden samen gewerkt, gepuzzeld en aan speuren gedaan worden.
Was dit aan het begin van het jaar geweest, dan had ik hier veel kunnen zien wat ik nog niet wist, zoals waar mogelijk de talenten van de kinderen liggen, bij welke kinderen ik meer bewust moest observeren of ze een ontwikkelingsvoorsprong hadden of vermoedelijk hoogbegaafd zijn, en wie er goed met wie samenwerkt. Ook zou naar voren kunnen komen hoe de kinderen het puzzelen aanpakten, keken ze meer naar de details, of meer naar het grote geheel?
Terwijl sommige kinderen eerst keken wat er gebeurde, gingen anderen meteen aan de slag. Sommige werkten individueel en anderen begonnen eerst met samenwerking voor ze stukjes gingen zoeken. De een zocht naar stukjes van de buitenrand, en de ander keek naar het plaatje en stelde vragen m.b.t. het mogelijke thema alvorens de stukjes in de puzzel te leggen. In korte tijd waren de puzzels af en waren de kinderen het er over eens dat dieren het nieuwe thema moest zijn.